Drinkwaard Marine
Drinkwaard Marine
Baanhoek 152
3361 GN Sliedrecht
0184-412332 - info@epropulsion.nl
Elektrisch varen in meer dan 60 landen

 

Beste buitenboordmotoren voor opblaasbare boten

Ontdek de vaarwereld met een opblaasbare boot

Opblaasboten zijn een leuke manier om kennis te maken met de vaarwereld. Maar welke motor past bij welke boot? Voor de beste vaarervaring wilt u een motor waarmee u gemakkelijk kan manoeuvreren. Daarnaast is het fijn als die eenvoudig te installeren is, niet teveel weegt, een leuke snelheid kan bereiken en natuurlijk een lange levensduur heeft. 

Mocht u geen idee hebben waar te beginnen

Dit is een eenvoudige gids om u te helpen bij het selecteren van de beste buitenboordmotor voor een opblaasbare boot. Deze gids is geschikt voor degenen die nieuw zijn en de materie willen begrijpen. We gaan 3 typen opblaasboten uiteenzetten, we gaan de beste motoren onthullen en laten zien hoe u de motor installeert.

Bekijk elektrische buitenboordmotoren

Beste buitenboordmotoren voor opblaasbare boten - Blog T3: 1
Beste buitenboordmotoren voor opblaasbare boten - Blog T3: 2

Verschillende typen motoren

Bij een opblaasbare boot heeft u de keuze uit drie typen motoren.

 1. Elektrische buitenboordmotor
  Dit type elektromotoren voor opblaasbare boten is behoorlijk populair in de RIB-, tender- en vissersbotengemeenschap, vanwege het hogere vermogensbereik en de langere looptijd.

 2. Elektrische trollingmotor
  Dit type elektrische opblaasbare bootmotoren wordt meestal gezien op rubberboten en vissersboten die een minimale snelheidsvereiste hebben en de voorkeur geven aan de bonusvisvoordelen (zoals het GPS-trollingsysteem).

 3. Buitenboordmotor op brandstof
  Buitenboordmotor op brandstof zijn al lang een keuze voor eigenaren van opblaasbare boten, maar worden tegenwoordig geconfronteerd met toenemende druk vanwege de milieubeperking, vooral op kleinere meren.

De beste kleine motor voor opblaasbare boten

De winnaar in deze categorie is: Spirit 1.0 van ePropulsion. Deze elektrische motor van 3 pk is het meest populaire model in de botengemeenschap. Dit komt doordat hij krachtig en draagbaar is met een lichtgewicht geïntegreerde accu. Daarnaast levert het echt goede en betrouwbare prestaties op het water, vooral voor het varen op lage snelheid, wat perfect is voor visactiviteiten.

De beste grote motor voor opblaasbare boten

De winnaar in deze categorie is: Navy 6.0 van ePropulsion. Deze motor is geschikt als u op zoek bent naar wat meer kracht. Denk hierbij aan het op sleeptouw nemen van een skiër. Met 9,9 pk's kan hij een 3,5 meter aluminium boot 27 km/u besturen op maximale snelheid en urenlang op de topsnelheid blijven.

Navy 6.0 Evo bekijken

Beste buitenboordmotoren voor opblaasbare boten - Blog T3: 3
Beste buitenboordmotoren voor opblaasbare boten - Blog T3: 4

Motoren kiezen voor opblaasbare boten

"Ik heb vrij weinig verstand van buitenboordmotoren. De prijzen van lijken overal gelijk te zijn. Is er iets specifieks waar ik naar moet zoeken?” Het is niet eenvoudig om een opblaasbare bootmotor te vinden die perfect aan al uw wensen kan voldoen. Het bekijken van de volgende dingen kan u helpen om de beste aankoop te doen.

Tip 1: Bepaal hoeveel pk u nodig heeft

Het aantal pk's van de motor bepaalt uw vaarervaring, vooral als u wilt waterskiën. Hoeveel pk u nodig heeft, is afhankelijk van uw specifieke situatie. Denk hierbij aan het type boot, het gewicht en lading, de weersomstandigheden, etc. Vraag hierover advies aan uw dealer.

U kunt het capaciteitsplaatje aanhouden

Het is aan te raden om het capaciteitsplaatje te volgen. Hierop staat het het maximale aantal pk's voor het vaartuig vermeld. Zoek een motor die de maximale pk's kan leveren, als snelheid uw prioriteit is. Voor vrijetijdsactiviteiten zoals vissen, is de elektrische buitenboordmotor van 3 pk voldoende.

Tip 2: Let op het gewicht van de motor

Niemand wil een zware motor. Zeker niet als u juist een lichtgewicht boot hebt. Het motorgewicht is daarom een ander kritisch punt, met name bij opblaasbare boten. Wij adviseren om een kleine motor te kiezen die wordt geleverd met een geïntegreerde accu. Dit bespaart u geld bij de aanschaf is prettiger in gebruik. 

Tip 3: Wat is de snelheid en looptijd?

Over het algemeen kan een elektrische motor van 3 pk een uur lang op 7 km/u varen. Dat is op vol gas. Als u op halve snelheid vaart, kan het meer dan 10 uur duren. Bekijk testrapporten om een globaal idee te krijgen van de snelheid, het bereik en de looptijd die u kunt verwachten. 

Bekijk testrapporten

In de filmpje op YouTube wordt een Spirit 1.0 getest op een F-RIB 360.

Beste buitenboordmotoren voor opblaasbare boten - Blog T3: 5
Beste buitenboordmotoren voor opblaasbare boten - Blog T3: 6

Hoe monteer je de motor op een opblaasbare boot?

Het is vrij eenvoudig om de buitenboordmotor te installeren op een opblaasbare boten. Vooral als u een geïntegreerde accu heeft, dit bespaart uw veel moeite met gebruik van lange kabels.

In 5 eenvoudige stappen wegvaren

Neem als voorbeeld de ePropulsion Spirit:

 1. Bevestig de motor aan de achtersteven van de opblaasboot met de klem, geen gereedschap nodig.
 2. Installeer de accu door deze eenvoudig bovenop de motor te plaatsen totdat deze in de sleuf klikt en sluit de voedingskabel aan.
 3. Plaats de kill-schakelaarmagneet op de stuurknuppel.
 4. Schakel de motor van de opblaasbare boot in door de aan/uit knop 2 seconden ingedrukt te houden.
 5. Zet de motor aan met de gashendel.

In dit YouTube filmpje wordt het nog eens uitgelegd.

Veelgestelde vragen over opblaasbare bootmotoren

De twee meest gestelde vragen over varen met opblaasboten worden hier beantwoord. Neem contact op met een dealer voor al uw overige vragen.

Kan ik een motor op een opblaasboot plaatsen?

Natuurlijk, zolang het aantal pk's binnen de limiet van de capaciteitsplaat blijft (anders verliest u de garantie) en de plaatselijke voorschriften. En zorg ervoor dat u niet op het elektrische reservoir vaart als u een traditionele motor gebruikt.

Heeft de opblaasboot (met motor) een registratie of vaarbewijs nodig?

De wetten verschillen per land. Over het algemeen moeten de opblaasbare boten worden geregistreerd, maar er zijn verschillende uitzonderingen, waaronder:

 • Als u elektrische buitenboordmotoren of trollingmotoren gebruikt
 • Als de boot onder een bepaalde lengte is
 • Als u op privémeren vaart
Beste buitenboordmotoren voor opblaasbare boten - Blog T3: 7

Altijd een ePropulsion dealer bij u in de buurt

In de Benelux zijn er meer dan 40 ePropulsion dealers. Vind een dealer bij u in de buurt voor deskundig advies.

Vind uw dealer

Alle producten van ePropulsion zijn CE-gecertificeerd. Hierdoor bent u verzekerd van een veilig product.
ePropulsion heeft 86 intellectuele eigendomsrechten in Europa, VS en China. Lees meer over ePropulsion.

Beste buitenboordmotoren voor opblaasbare boten - CB: Vind een dealer (buitenboord)