Drinkwaard Marine
Drinkwaard Marine
Baanhoek 152
3361 GN Sliedrecht
0184-412332 - info@epropulsion.nl
Elektrisch varen in meer dan 60 landen

 

Op zoek naar een buitenboordmotor met tiller?

Waarom een buitenboordmotor met tiller?

Als u het vaartuig vanaf achterin de boot wilt besturen, dan is een tiller (helmstok/knuppel) ideaal. Buitenboordmotoren met een tiller hebben zo zijn voordelen. U bespaart bijvoorbeeld ruimte op de boot en u heeft meer controle over de besturing.

Bent u nog aan het twijfelen tussen stuur of tiller bediening?

In dat geval bent u aan het juiste adres. In deze blog gaan wij u uitleggen:

 • Wat is een tiller?
 • Hoe werkt een tiller?
 • Hoe bedien je een tiller?
 • Wat zijn de beste opties?
 • En nog een aantal tips voor het beste gebruik.

Bekijk buitenboordmotoren met tiller

Op zoek naar een buitenboordmotor met tiller? - CB 1: Besturing tiller
Op zoek naar een buitenboordmotor met tiller? - CB 2: Besturing tiller

Wat is een buitenboordmotor met tiller?

Een buitenboordmotor met tiller gebruikt een stuurknuppel in plaats van een stuurwiel voor de besturing. De snelheidsregeling is vaak geïntegreerd in de stuurknuppel door aan de gashendel te draaien. Deze manier van sturen is meestal beschikbaar voor kleinere buitenboordmotoren met minder dan 10 pk. Het is vooral populair voor kleinere boten, waaronder vissersboten en zeilboten.

Hoe bedien je een tiller?

Met een helmstok buitenboordmotor kunt u vaartuigen eenvoudig besturen door de knuppel opzij te bewegen; in een duwende of trekkende beweging. De besturing werkt echter tegen uw intuïtie in. Later in deze blog geven we een aantal tips voor een betere vaarervaring.

Een tiller besturing combineren met een wielbesturing

Een bonus voor sommige buitenboordmotoren, waaronder buitenboordmotoren uit de ePropulsion Evo-serie, is dat ze ook wielbesturing en afstandsbediening ondersteunen. Dat geeft u flexibiliteit.

Hoe werkt een tiller?

De motorhelmstok is in wezen een hefboom die de koppelhefboomwerking van de bevestigde roerpaal gebruikt om de richting van de motor en, uiteindelijk, de richting van uw boot te veranderen.

Houd rekening met het volgende als u een tiller gebruikt

Onthoud dat de boeg van uw boot altijd de andere kant op gaat als u aan de helmstok trekt of duwt. Dat wil zeggen dat de boeg naar rechts gaat als de helmstok naar links wordt bewogen en vice versa. Dit is even wennen, zeker als u overstapt van het wielsysteem.

Verschil tussen tiller en wielbesturing

Hier is een afbeelding die laat zien hoe de buitenboordmotor van de helmstok werkt in vergelijking met wielbesturing. Afbeeldingsbron: Wikipedia

Op zoek naar een buitenboordmotor met tiller? - CB 3: Besturing tiller
Op zoek naar een buitenboordmotor met tiller? - CB 4: Besturing tiller

Hoe bedien je een motor met knuppel?

Het is vrij eenvoudig om buitenboordmotoren met helmstok te bedienen. In 4 eenvoudige stappen kunt u beginnen met varen. We nemen hierbij de ePropulsion Spirit 1.0 Evo als voorbeeld.

Stappen:

 1. Zet de kill-schakelaar in de juiste stand van de helmstok.
 2. Houd de startknop ingedrukt om het systeem in te schakelen.
 3. Draai aan de gashendel om de buitenboordmotor te starten.
 4. Verander de richting van de boot door aan de helmstok te trekken of te duwen.

Zoals eerder vermeld, kunt u buitenboordmotoren van de Evo-serie ook gebruiken met wielbesturing of afstandsbediening als dat beter uitkomt. De tiller is gemakkelijk in te klappen of te verwijderen.

De voordelen van een besturing met tiller

Voor kleine boten zijn buitenboordmotoren met tiller zeker de juiste keuze. U bespaart hiermee kostbare ruimte op de boot. Als u de boot voornamelijk gaat gebruiken om te vissen, zult u het handig vinden om naast de helmstok te zitten om de boot te besturen en om te vissen. Op deze manier heeft u meer plaats voor uw vistuig en andere mensen aan boord.

Met een tiller heeft u betere controle

Vergeleken met wielbesturing bieden de buitenboordmotoren met helmstok een betere controle over de boot. U voelt zich meer verbonden met de boot doordat u meer feedback terugkrijgt. Met een helmstok is het verplaatsen van volledig bakboord naar volledig stuurboord gelijk aan een halve seconde.

Een tiller is zeer eenvoudig te gebruiken

Een knuppel bestuurt u gerust met 1 hand. De eenvoud van het ontwerp behoren tot de belangrijkste redenen die dit besturingssysteem populair maken. Ook het aanpassen van de snelheid is zo gemakkelijk mogelijk gemaakt; u hoeft alleen maar te draaien.

Op zoek naar een buitenboordmotor met tiller? - CB 5: Besturing tiller
Op zoek naar een buitenboordmotor met tiller? - CB 6: Besturing tiller

Beste buitenboordmotoropties voor helmstok

Heeft u besloten om voor een buitenboordmotor met tiller te gaan? Dan wilt u natuurlijk weten wat de beste opties zijn. Daarvoor doen wij u graag een voorzet. Bekijk de ePropulsion elektrische buitenboordmotoren variërend van 3 pk tot 9,9 pk. Alle buitenboordmotoren van de ePropulsion hebben een inklapbare stuurknuppel voor eenvoudig transport en installatie. 

De Spirit 1.0 Evo met 3 pk

De Spirit 1.0 Evo met is een 3 pk elektrische buitenboordmotor. Speciaal gemaakt voor rubberboten, vissersboten en zeilboten. Hij heeft een grote geïntegreerde lithiumbatterij met 1276Wh voor een groot bereik. Verder is die uitgerust met tal van functies waar u dol op zult zijn.

De Navy 6.0 Evo met 9,9 pk

Wilt u een krachtigere buitenboordmotor? De Navy 6.0 Evo met 9,9 pk zal dan beter bij u passen. Door direct drive-technologie is de motor stil, onderhoudsvrij en betrouwbaar. Deze buitenboordmotor met tiller is uitermate geschikt voor aluminium vissersboten, rubberboten, dagzeilers en zeilboten.

Tips voor het beste gebruik

Hierbij een paar tips en trucs voor het beste gebruik:

 • Denk eraan om het koord om veiligheidsredenen aan uw pols of reddingsvest vast te maken.
 • Als de lengte van de helmstok niet lang genoeg is voor u, kunt u een verlenging van de helmstokhandgreep gebruiken.
 • Onthoud dat de boeg van uw boot in de tegenovergestelde richting zal gaan als u de helmstok duwt.
 • Het is handig om te oefenen met het bedienen van de helmstok aan beide kanten.
 • Probeer de helmstok niet snel of overmatig te bewegen. Dit zal extra weerstand veroorzaken.

Bekijk buitenboordmotoren met tiller

Op zoek naar een buitenboordmotor met tiller? - CB 7: Besturing tiller