Drinkwaard Marine
Drinkwaard Marine
Baanhoek 152
3361 GN Sliedrecht
0184-412332 - info@epropulsion.nl
Elektrisch varen: Genieten op het water

 

Eenvoudigste manier om uw zonneboot op te zetten

Laat altijd uw accu's op. Waar u ook bent.

Geen stroom meer terwijl u op het water bent? Geen aansluitpunt aan wal om uw accu op te laden? Of simpelweg op zoek naar een alternatieve stroombron om uw accu's op te laden? Bootmotoren op zonenergie kunnen een oplossing zijn! Een zogenoemde zonneboot geeft u de mogelijkheid om overal uw accu's op te laden.

Bescherm het water en bespaar geld

Een vaartuig op zonenergie krijgt tegenwoordig veel aandacht. Niet alleen wordt het watermilieu hierdoor beschermd maar ook u bespaard kosten. Is het echter haalbaar? Lees verder als u geïnteresseerd bent in het bouwen van een boot met een motor op zonenergie.

Wij leveren alle benodigdheden voor een zonneboot.

Bekijk aanbod
Eenvoudigste manier om uw zonneboot op te zetten - CB zonneboot 1
Eenvoudigste manier om uw zonneboot op te zetten - CB zonneboot 2

Kunnen boten worden aangedreven door zonnepanelen?

Dit is waarschijnlijk het eerste dat u denkt. Het korte antwoord is JA. Maar systemen op zonenergie zijn alleen haalbaar voor kleinere boten zoals opblaasbare tenderboten. Als u het hebt over het leveren van complementaire of primaire aandrijfkracht via zonenergie, dan hebben vaartuigen voor de lange afstanden niet de voorkeur.

Waarom bijna iedereen vastloopt met het bouwen van een zonneboot

Het kan een enorme onderneming zijn om zelf een zonneboot te bouwen. Zeker als u geen achtergrond in elektrotechniek heeft. U moet strikte technische regelgeving volgen zoals het berekenen van het formaat van het paneel voor uw accu, het kopen van de juiste type zonnepanelen, opladers, bedrading(gereedschap), etc.

Een eenvoudige oplossing om tot een zonneboot te komen

Ons advies: Koop een ​​volledig bootmotorsysteem op zonenergie dat de motor, accu, zonnepaneel en zonnelader omvat. De ePropulsion Spirit 1.0 Plus is prima om mee te beginnen.

Zonnepanelen zorgen doorgaans voor 20% stroomconversie

U kunt doorgaans een stroomconversie van ongeveer 20% verwachten van zonnepanelen. Denk er altijd aan om de oplaadtijd te berekenen voordat u een bootmotor op zonenergie aanschaft. Zeker als zonenergie de belangrijkste stroombron wordt. 

Hoe u de laadtijd kan uitrekenen

Met een 180W zonnelader heeft u ongeveer 9 uur nodig om een scheepsaccu van 1276Wh op te laden (bij mooi weer). Met de getoonde formule kunt u de laadtijd uitrekenen. Let op: Grotere zonnepanelen kunnen langer opladen en meer energie binnenin ondersteunen, maar zullen het opladen niet sneller maken.

Effect van het weer op de laadtijd

De berekening is gebaseerd op een laadstroom van 3A die op bewolkte dagen zal afnemen en kan variëren tussen verschillende opladers. Dat wil zeggen, het kan meer dan 20 uur duren voordat de bootmotor op zonenergie volledig is opgeladen in ongunstige weersomstandigheden.

Eenvoudigste manier om uw zonneboot op te zetten - CB zonneboot 3
Eenvoudigste manier om uw zonneboot op te zetten - CB zonneboot 4

1 pakket en klaar: plug-and-play

Om problemen te voorkomen kunt u het opvouwbare zonnepaneel en de controller bij ePropulsion kopen. Het helpt de op zonenergie aangedreven bootmotor om optimaal gebruik te maken van de zonne-energie met een eenvoudige plug-and-play installatie.

Verhoog de efficiëntie met 90% door controller

Door gebruik te maken van de Fast Maximum Power Point Tracking (MPPT)-technologie, kan de ePropulsion-zonnecontroller meer fotovoltaïsche energie uit het zonnepaneel halen met een efficiëntie van meer dan 90% door het maximale vermogen van PV-cellen nauwkeurig te positioneren.

Ervaring van de profs op de zonnepanelen

ePropulsion-zonnepanelen zijn op de proef gesteld en hebben zeer positieve feedback gekregen via de samenwerking met SailGP: "The electric sailing league, that champions a world powered by nature, has been using ePropulsion’s solar products to power the electric outboard motors used on eleven supporting boats at its Grand Prix events." 

Zonnepanelen installeren om motoren op te laden

Het is super eenvoudig om de motorsystemen op zonenergie op te zetten. Neem de bovengenoemde Spirit 1.0 Plus als voorbeeld, hier zijn maar 2 simpele stappen nodig om de Spirit Plus accu op te laden via zonne-energie:

  • Stap 1: Sluit de zonnelader-controller aan op de Spirit Plus accu
  • Stap 2: Sluit de zonneladercontroller aan op het zonnepaneel

Zonnepalen van derde gebruiken

Zorg ervoor dat de maximale bedrijfsstroom 10A en de bedrijfsspanning tussen 12V ~ 35V ligt bij zonnepanelen van derde. Als u de ePropulsion E-Series accu gebruikt (alleen compatibel met zonnepanelen van derden), moet u de vlotterspanning van de zonnelader instellen op 57,6 V. Ondertussen moet de maximale ontlaadstroom van de zonnelader lager zijn dan 20A/40A/75A voor de E40/E80/E175 accu samen.

Ik wil advies

Eenvoudigste manier om uw zonneboot op te zetten - CB zonneboot 5

Altijd een ePropulsion dealer bij u in de buurt

In de Benelux zijn er meer dan 50 ePropulsion dealers. Vind een dealer bij u in de buurt voor deskundig advies.

Vind uw dealer

Alle producten van ePropulsion zijn CE-gecertificeerd. Hierdoor bent u verzekerd van een veilig product.
ePropulsion heeft 86 intellectuele eigendomsrechten in Europa, VS en China. Lees meer over ePropulsion.

Eenvoudigste manier om uw zonneboot op te zetten - CB: Vind een dealer (buitenboord)