Drinkwaard Marine
Drinkwaard Marine
Baanhoek 152
3361 GN Sliedrecht
0184-412332 - info@epropulsion.nl
Elektrisch varen: Genieten op het water

 

Hydrogeneratie: Wat? Hoe? Waarom?

Wat is hydrogeneratie? En waarom is het belangrijk?

Hydrogeneratie zet natuurlijke hulpbronnen, zoals waterstromen, om in elektriciteit. Tijdens het zeilen laadt daardoor uw accu op en kunt u langer varen. Deze vorm van laden is energiezuiniger en milieuvriendelijker dan conventionele oplaadmethoden. Het is een belangrijke mijlpaal richting volledig zelfvoorzienend varen.

Wat u in deze blog kunt lezen

In deze blog gaan wij u vertellen hoe hydrogeneratie precies werkt. We gaan kijken of hydrogeneratie ook ú kan helpen. De kracht van hydrogeneratie gaat uitgelegd worden en waarom het belangrijk is. Tenslotte zoomen we uit en gaan we hydrogeneratie in het grote plaatje plaatsen. Op die manier weet u binnen een paar minuten alles wat u moet weten over hydrogeneratie.

Motoren met hydrogeneratie

Hydrogeneratie: Wat? Hoe? Waarom? - Hydro: CB1

Fun fact

Een ander woord voor hydrogeneratie is recuperatie. Dit is afgeleid van het Latijnse woord 'recuperatio'. Dit betekent: Herstel of herwinning.

Hydrogeneratie: Wat? Hoe? Waarom? - Hydro: CB2

Hoe werkt hydrogeneratie?

Bij hydrogeneratie verplaatst water zich passief langs de propeller van de motor. Dit gebeurt tijdens het zeilen of als u boot gesleept wordt. De beweging van de propeller wekt elektriciteit op via elektromagnetische inductie. De opgewerkte elektriciteit wordt vervolgens opslagen in de accu. Dit werkt al vanaf 3 knopen.

Wat kan hydrogeneratie voor u betekenen?

U kunt verder en duurzamer reizen. De meeste motoren van ePropulsion zijn uitgerust met de hydrogeneratie functie. U kunt ze herkennen doordat er 'Evo' in de productnaam zit, bijvoorbeeld de Spirit Evo en Navy Evo. Dit zijn de eerste elektrische buitenboordmotoren ooit die hydrogeneratie aanbieden.

Best verkochte ePropulsion motor met hydrogeneratie

De Spirit 1.0 is het best verkochte model sinds 2015. Het is een draagbare motor met een vermogen van 3 PK. Hij is ontworpen voor rubberboten, tenders en zeilboten. Vanaf een snelheid van 3 knopen werkt hydrogeneratie al.

Regeneratie in de natuur

Het principe van regeneratie zien we ook terug in de natuur. De natuur kan zichzelf weer herstellen na een beschadiging, dit verschijnsel wordt regeneratie genoemd. Dit herstellingsvermogen zien we in zekere zin terug bij hydrogeneratie tijdens zeilen. De energie van de accu heeft u omgezet in snelheid. Door middel van hydrogeneratie wordt deze opgebouwde energie weer terugvertaald naar de accu zodat deze weer oplaadt. Bij zeilen maakt u gebruik van de wind die zorgt voor energie die overgebracht wordt via hydrogeneratie. 

Regeneratie in de techniek

We zien het omzetten van snelheid in energie ook terug in de transportsector. In de autobranche wordt veel gesproken over regeneratief of recurperatief remmen. Beiden termen betekenen hetzelfde en maken gebruik van het principe van regeneratie. Tijdens het remmen van de auto verlies je energie die je had opgebouwd, deze energie wordt weer teruggebracht naar de energiebron; de accu.

Hydrogeneratie: Wat? Hoe? Waarom? - Blog hydrogeneratie: Info 1
Hydrogeneratie: Wat? Hoe? Waarom? - Blog hydrogeneratie: Info 2

Hydrogeneratie in de pleziervaart

ePropulsion is de eerste leverancier van elektrische buitenboordmotoren met de hydrogeneratie functie. Na jaren van innovatie, en door te luisteren naar haar klanten, kwamen zij in 2021 met een geheel nieuwe productlijn; de Evo-modellen. Over gehele linie zijn de nieuwe motoren uitgerust met de hydrogeneratie functie. 

Vaar langer met de nieuwe Evo-modellen

Door de genereringsfunctie kunt u de accu van uw boot opladen tijdens het zeilen. Vooral zeilers met de Pod Drive Evo zullen hier veel profijt van hebben. Zij zullen voortaan langer en duurzamer kunnen varen. Met het opvouwbare zonnepaneel van ePropulsion kunt u overal uw accu milieuvriendelijk opladen. Op deze manier vaart u 100% duurzaam en daar plukt de volgende generatie zijn vruchten van.

Bekijk assortiment

De Navy Evo: 9,9 pk aan schone energie

De Navy Evo serie wordt gezien als de ruggengraat van de elektrische buitenboordmotoren. Er zijn twee vermogensniveaus beschikbaar: 3 kW (6 pk) en 6 kW (9,9 pk). Beiden hebben hydrogeneratie en zorgen daarmee voor efficiënte en schone stroom tijdens het varen. De Navy is geschikt voor vissersboten, rubberboten en zeilboten. Geschikt voor zout en zoet water.

De Pod Drive Evo: de meest compacte variant

Voor zeilboten en kleine vaartuigen is er de Pod Drive Evo. Dit is de meeste compacte motor van ePropulsion. Hij is beschikbaar in 3 modellen: 1 kW, 3 kW en 6 kW en allemaal hebben ze hydrogeneratie. Hierdoor zijn ze erg milieuvriendelijk.

Kapitein Rick Moore heeft de buitenboordmotoren met hydrogeneratie getest.

Bekijk video

Hydrogeneratie: Wat? Hoe? Waarom? - Hydro: CB3
Hydrogeneratie: Wat? Hoe? Waarom? - Hydro: CB4

Hoeveel wattage kunt u opwekken met hydrogenatie?

Het wattage dat hydrogeneratie voor u kan opleveren is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type motor dat u gebruikt en de snelheid waarmee u voortbeweegt. Als u 18 kilometer per uur vaart, dan geneert u 330W met een Spirit Evo. Met een Navy 3.0 geneert u 660W en de Navy 6.0 gaat u over de 1000W. Al deze zelfopgewekte energie slaat u op in uw accu.

Hoe snel laden uw accu's met hydrogeneratie?

U heeft een ePropulsion Spirit 1.0 Evo met geïntegreerde 1.274Wh accu. Dan heeft u binnen 5 uur deze accu voor 90% opgeladen als u 16 km/u vaart. Wilt u verder varen? Koppel dan de motor aan de grotere E40 accu (2.048Wh). Als u op dezelfde snelheid vaart, dan is deze accu binnen 7.6 uur voor 90% opgeladen.

Let op: De hydrogeneratie werkt alleen in combnatie met een accu van ePropulsion.

Hoe activeert u hydrogenratie?

Het is heel simpel: zet de motor in neutraal en vaar sneller dan 7,4 km/u. De hydrogeneratie stopt vanzelf als de accu voor bijna 90% is opgeladen of als uw boot langzamer gaat varen. Op de bediening brand een indicator als de hydrogeneratie actief is. Tip: Gebruik een cavitatieplaat voor een constante lading.

Maak u generator overbodig met hydrogeneratie

Hydrogeneratie is de meest milieuvriendelijk en vooruitstrevende oplossing die er bestaat. Door zelf elektriciteit op te wekken voorziet u in uw eigen behoefte aan energie tijdens het varen. Elektrische apparaten kunnen hierdoor voorzien worden van groene energie en maakt een generator met hoge brandstofkosten overbodig.

Bespaar kosten met hydrogeneratie

Als u nu de accu van uw boot oplaadt met een generator, dan gebruikt u bijna net zoveel brandstof als tijdens autorijden. Een vaartrip van 5 uur met een motorboot kan u al snel € 250 aan benzine kosten. Hydrogeneratie gaat u daarom al snel geld besparen. Reken uw winst maar uit!

Hydrogeneratie: Wat? Hoe? Waarom? - Hydro: CB5
Hydrogeneratie: Wat? Hoe? Waarom? - Hydro: CB6

De rol van hydrogeneratie in het grote plaatje

Het gebruik van fossiele brandstoffen wordt in verband gebracht met de opwarming van de aarde. Alle verschrikkelijke gevolgen daarvan kent u. Denk aan stijging van zeespiegel, extreme weersverschijnselen, koraalverbleking en een algeheel negatief effect op het maritieme ecosysteem. De wereld is aan het veranderen en het is aan ons om deze golven mee te bewegen.

Hoe hydrogeneratie opwarming van de aarde tegen wilt gaan

Een manier om onze ecologische voorafdruk te verkleinen is elektrisch te gaan varen en zoveel mogelijk de benodigde elektriciteit op een groene manier op te wekken. ePropulsion wilt met hydrogeneratie de kracht van de natuur benutten en zo een milieuvriendelijk alternatief aanbieden ten opzichte van fossiele brandstoffen.

Motoren met hydrogeneratie