Drinkwaard Marine
Drinkwaard Marine
Baanhoek 152
3361 GN Sliedrecht
0184-412332 - info@epropulsion.nl
Elektrisch varen in meer dan 60 landen

 

LFP (LiFePO4) accu's versus loodzuuraccu's

De revolutie van de afgelopen 5 jaar

Een paar jaar geleden zou je niet veel LFP accu's (lithium-ijzer-fosfaat-accu, ook wel LiFePO4) hebben gevonden in maritieme winkels. Echter wordt de LFP accu steeds populairder. En terecht! Men wilt geen onhandige en inefficiënte loodzuuraccu meer. De E-serie accu's van ePropulsion zijn LFP accu's en in deze blog zullen we dit type vergelijken met de loodzuuraccu.

De 2 kandidaten voor de test

In deze blog vergelijken we 2 accuconfiguraties: de ePropulsion E175 accu vs West Marine AGM 12V / 92 Ah. De LFP-accu is 175 Ah en de loodzuuraccu is 276 Ah. Het is een enorme capaciteitskloof, maar in werkelijkheid leveren ze dezelfde looptijd bij een Navy 6.0. Bezoek deze ePropulsion-blog voor meer informatie over de wiskunde hierachter.

Bekijk onze accu's

LFP (LiFePO4) accu's versus loodzuuraccu's - Blog LFP accu 1
LFP (LiFePO4) accu's versus loodzuuraccu's - Blog LFP accu 2

Vergelijkbare aanschafprijs maar verschillende levensduur

De aanschafprijs voor een LFP accu en een loodzuuraccu zijn vergelijkbaar. U kunt geld besparen op de vervangingskosten. De LFP accu heeft een lange levensduur; gemakkelijk 10 jaar, zelfs met commercieel gebruik. Loodzuuraccu's moeten echter elke 2 á 3 jaar vervangen worden. Reken uw winst maar uit.

Hoe de E175 een levensduur van 10 jaar bereikt

Als u 8 jaar lang elke dag de E175 zou gebruiken, dan heeft u na 8 jaar nog steeds meer dan 80% van uw capaciteit beschikbaar (na 3000 cycli bij 80% ontladingsdiepte). Het is daarom zeer goed mogelijk om een levensduur van meer dan 10 jaar te bereiken, zelfs bij commercieel gebruik.

Verschil in gewicht door hogere energiedichtheid

Een ePropulsion E175 accu weegt 87 kg. Twaalf West Marine AGM 12V / 92 Ah accu's zijn 343 kg. Dat betekend dat de accu's van West Marine bijna 4x zo zwaar zijn. Dit verschil ontstaat doordat de LFP-accu een grotere energiedichtheid heeft en een grotere bruikbare capaciteit dan de loodzuuraccu. Hierdoor is de E175 accu lichter en gebruikt die minder ruimte in uw boot.

Totale kosten: LFP accu is 64% goedkoper dan loodzuuraccu

Het doel van de E-serie accu is het verlagen van de totale kosten van elektrisch varen. Bij de totale kosten kijken we dus naar de kosten van de gehele levensduur van de accu. De tabel hiernaast toont de kosten- en gewichtsbesparingen op basis van de Navy 6.0 buitenboordmotor. Onze LFP-accu is 64% goedkoper dan de loodzuuraccu over een periode van 9 jaar. En hij weegt ook nog eens veel minder.

Nauwkeurige informatie bij een LFP accu

Bovendien is het erg moeilijk om nauwkeurige runtime-informatie te krijgen van een loodzuuraccu. De LFP-accu is een slim systeem dat u op de hoogte houdt van de bedrijfsstatus, inclusief de resterende looptijd. Dit maakt de LFP-accu een uitstekende keuze als u vaart met een elektrische buitenboordmotor.

Bepaal zelf hoeveel capaciteit u nodig heeft

Nog een ander voordeel bij het kiezen van de E-Series LFP accu is de flexibiliteit om capaciteit op te bouwen. De E-serie begint vanaf 2 kWh en gaat tot 6 kWh of meer. De E-serie is verkrijgbaar in drie modellen, E40, E80 en E175. Ze hebben allemaal de classificatie IP67 waterbestendig.

LFP (LiFePO4) accu's versus loodzuuraccu's - Blog LFP accu 3

Altijd een ePropulsion dealer bij u in de buurt

In de Benelux zijn er meer dan 40 ePropulsion dealers. Vind een dealer bij u in de buurt voor deskundig advies.

Vind uw dealer

Alle producten van ePropulsion zijn CE-gecertificeerd. Hierdoor bent u verzekerd van een veilig product.
ePropulsion heeft 86 intellectuele eigendomsrechten in Europa, VS en China. Lees meer over ePropulsion.

LFP (LiFePO4) accu's versus loodzuuraccu's - CB: Vind een dealer (buitenboord)