Drinkwaard Marine
Drinkwaard Marine
Baanhoek 152
3361 GN Sliedrecht
0184-412332 - info@epropulsion.nl
Elektrisch varen: Genieten op het water

 

Welke schachtlengte heb ik nodig?

Voorkom problemen door een te lange of korte schacht

Bent u op zoek naar een elektrische buitenboordmotor voor uw boot? Dan is het kiezen van de juiste schatlengte belangrijk. Als die te lang is, werkt het nog steeds maar mist u prestaties. U loopt ook het risico vaker de bodem of rotsen te raken. Als u te kort gaat, is dat het slechtste scenario, omdat je haast zeker gaat caviteren.

Verschil van meten van de schachtlengte

Houd er rekening mee dat ePropulsion een andere schachtlengtemeting heeft dan traditionele buitenboordmotoren. Voor elektrische buitenboordmotoren wordt de aslengte gemeten vanaf de bovenkant van de klembeugel tot het midden van de propeller. Voor traditionele buitenboordmotoren wordt dit gemeten vanaf de bovenkant van de klembeugel tot aan de antiventilatieplaat.

Bekijk elektrische motoren

Welke schachtlengte heb ik nodig? - Blog schachtlengte 1
Welke schachtlengte heb ik nodig? - Blog schachtlengte 2

Lengte schacht is afhankelijk van de bootspiegel

Het doel is als volgt: U probeert de bovenkant van de propeller en het laagste punt van de spiegel gelijk te maken. Zodat de bovenkant van de propeller even hoog is als dit laagste punt. Lukt dit in de praktijk niet? Meet dan eerst de spiegelhoogte. Dit is de lengte tussen de bootspiegel en de onderkant van de boot.

Hoe de lengte van uw vaartuig een rol speelt

Voor de meeste kleine rubberboten en aluminium boten van minder dan 4,5 m, zullen extra korte en korte schachten voldoende zijn. Dit is wel afhankelijk van de spiegelhoogte, sommige meer dan 40 cm andere niet. Voor boten met een spiegelhoogte hoger dan 50 cm is een versie met lange schacht meer geschikt.

Dagzeiler, sportboten en andere zeilboten

Voor dagzeilers en korte racezeilboten is de positie van de bevestiging van de buitenboordmotor bepalend. Zo kunt u de Spirit 1.0 mooi combineren met XS schacht. Dat komt omdat XS minder ruimte nodig heeft om in de cabine op te bergen. Voor sportboten en andere zeilboten kun je het beste de afstand van de waterlijn tot de bovenkant van je buitenboordmotor opmeten.

Altijd een ePropulsion dealer bij u in de buurt

In de Benelux zijn er meer dan 50 ePropulsion dealers. Vind een dealer bij u in de buurt voor deskundig advies.

Vind uw dealer

Alle producten van ePropulsion zijn CE-gecertificeerd. Hierdoor bent u verzekerd van een veilig product.
ePropulsion heeft 86 intellectuele eigendomsrechten in Europa, VS en China. Lees meer over ePropulsion.

Welke schachtlengte heb ik nodig? - CB: Vind een dealer (buitenboord)